Satın alma nedir? Satınalma Departmanının Görev Tanımı Nedir?
Satın alma nedir? – Eğitim Sunumu
Satın alma nedir? Satınalma Departmanının Görev Tanımı Nedir; İlgili kuruluşun proje hedeflerinin ve amaçlarının detaylı bir şekilde açıklanması Rekabette adillik, doğruluk ve şeffaflığın sağlanması Bütçenin etkin ve verimli kullanılarak kalitenin ucuza alınması hususlarının dikkate alınarak ihtiyaç duyulan alımların zamanında gerçekleştirilmesi işlemidir. Satınalma ne iş yapar satınalma işini yapan kişiye satınalmacı denir.
Satınalma Departmanının Görev Tanımı Nedir?
- Mal ve hizmetleri en iyi fiyata almak
- Gereksiz maliyetleri kısmak ve işlemleri hızlandırmak
- Önemli üretim adımlarında verimlik için en doğru tedarikçileri bulmak
- İç ve dış tedarikçilerle ilişkiler geliştirmek
- Anlaşma yönetimi
- En son regülasyon ve gelişmeleri takip etmek
- Uluslararası tedarikçilerle görüşmeler yapmak
- Online ihale-açık artırma gibi teknik, teknolojik altyapı ve sistemleri anlamak, kullanmak
Satınalma nedir? Satınalma departmanı ve Satınalma Bölümü ne iş yapar?
Bölüm olarak satınalma departmanı firmadaki tüm bölümlerle ve piyasadaki tüm sektörlerle ilişki içersindedir.Firma içinde ve dışında birçok yöneticiyle iletişim,pazarlık,onayların alınması ve gerekli prosedürlerin tamamlanması,uygun malzemenin temini ve buna benzer birçok kriter satınalma departmanının önemini bir kat daha ön plana çıkarmaktadır.Deyim yerindeyse, satınalmacılar için ‘yedi kocalı hürmüz’ ifadesini kullanmak doğru bir ifadedir.İşler yolunda giderken kimsenin gözüne çarpmayacak küçük bir hata işler bozulduğunda ‘Allah aşkına bu satınalmacılar ne iş yapıyor ’gibi diyaloglara yol açabilir.
Klasik satınalmada, satınalma departmanı tecrübeli bir elemanla tüm satınalma faaliyetlerinin yürütüldüğü eski zihniyet artık eskilerde kalmış, yerine çok iyi organize olmuş bir takım yapısı geçmiş, kurumsallık oluşmuştur.
Bir ayakkabıyı ele alacak olursak, Sizin için birinci öncelik nedir?
- İhtiyaç olup olmadığı mı?
- Fiyatı mı?
- Kalitesi mi?
- Ayağa oturup oturmaması mı?
- Modeli mi?
- Marka olması mı?(marka takıntısı olanlar için)
- Referans mı?(abim aldı memnun kaldı)
- Garanti süresi mi?
- Temin süresi mi?
- Aldıktan sonra yaşanacak sıkıntıların dikkate alınıp alınmayacağı mı?
Tabiki sıralama kişilere göre değişebilir.Tüm bunları topladığımızda satınalmanın gerçek anlamda ne olduğunu çözebiliriz.Bu ve bunun gibi birçok sorunun cevaplandırılması kısa zamanda etkin ve verimli çalışan bir satınalma sisteminin oluşmasını sağlayabilir.
Bir ürünü alırken kar etmek satın almanın üstlendiği en önemli rollerden biri olarak görülebilir. Çünkü alınan malzemenin üretilen ürün üzerine maliyetini göz önünde bulundurursunuz. Kullanılan malzemenin size maliyeti ne kadar fazla olursa üretilen malında sizden çıkışı o kadar fazla olacaktır. Küreselleşen dünyada, firmaların piyasa şartlarında yüksek maliyetlerle yaşaması da imkansızdır. tabiki satınalma sürecine sadece fiyat olarak bakamayız.
Satınalmada pazarlık başlı başına ele alınması gereken bir konudur. Pazarlık yapanın pazarlıkla ilgili bilmesi gereken belli başlı konu vardır. En iyi satınalma yoktur, optimum satınalma vardır, herkesle pazarlık yapılmaz, tedarikçiye asla zarar ettiremezsin. Pazarlık bu bilinç ve çerçevede yapıldığında pazarlık olur. Hiçbir satınalma kıyaslanmadan en iyi satınalma olarak değerlendirilemez. Pazarlık sonucunda ne kadar yüksek oranda indirim alırsak alalım, tedarikçiyi zarara uğrattığınızı düşünemeyiz. Az da olsa mutlaka yapılan satışta bir karı vardır.
Ülkemizde iş hayatının geneline baktığımızda satınalma departmanı ne yazık ki yardımcı bir bölüm olarak görülmekte ve ‘satınalma, ne var ki, onu herkes yapar! anlayışı hüküm sürmektedir.
Alıntı
1 Yorum
SATIN ALMA NEDİR?
Satın alma;
İlgili kuruluşun proje hedeflerinin ve amaçlarının detaylı bir şekilde açıklanması
Rekabette adillik, doğruluk ve şeffaflığın sağlanması
Bütçenin etkin ve verimli kullanılarak kalitenin ucuza alınması
hususlarının dikkate alınarak ihtiyaç duyulan
alımların zamanında gerçekleştirilmesi işlemidir.
TEMEL SATINALMA İLKELERİ
Yükleniciler arasında ayrım gözetmeme
Adil rekabet ortamı oluşturma
İhtiyaçları kusursuz tanımlayan şartnameler hazırlama
İlan etme
Yeterli süre tanıma
Tekliflerin değerlendirilmesinde objektif kriterleri esas alma
Düzenli kayıt ve muhasebe tutma
Geriye dönük ihale yapılmaması
Standart belgelerin kullanılması