Sıcak Mutfak Aşçısı Mesleği Hakkında Bilgiler

0

Sıcak Mutfak Aşçısı Mesleği Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

Sıcak Mutfak Aşçısı Mesleği Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?, Maaşları ne kadar? Kaç para alıyor? Görevleri nelerdir? Mesleğe Giriş Şartları nelerdir?

Kendi başına ve belirli bir süre içerisinde, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak sıcak yiyecek üretimi yapma (sıcak sosları, çorba ve konsomeleri, makarna, hamur işi, et ve deniz ürünü yemekleriyle kuru baklagiller ve sebze yemeklerini hazırlama) bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

Sıcak Mutfak Aşçısı Görevleri
Sıcak Mutfak Aşçıları, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliğine, çevre koruma düzenlemelerine, mesleğin verimlilik ve kalite gerekliliklerine uygun olarak, aşağıdaki görev ve işlemleri yerine getirir.
– İş organizasyonu yapar.
– Pişirilecek yemek türüne göre malzeme ihtiyacını belirleyip temin eder.
– Zamanında tüketilmeyen yiyecekleri kurallar uygun olarak imha eder.
– Sıcak sosları hazırlar.
– Çorba ve konsome hazırlar.
– Sebze yemekleri hazırlar.
– Kırmızı ve beyaz et yemekleri hazırlar.
– Kuru baklagil yemekleri hazırlar.
– Hamur işi yemekleri hazırlar.
– Deniz ürünleri yemekleri hazırlar.
– Yemeklerin lezzet kontrollerini yapar.
– Yemeklerin tabak süslemelerini yaparak servise hazır hale getirir.
– Çalıştığı ortamın temizliğini yapar.

Sıcak Mutfak Aşçısı Kullandığı Araç ve Gereçler
Araç, Makine ve Ekipmanlar:
– Her türlü mutfak araç ve gereci (kesici ve delici bıçak çeşitleri, tencere ve tava, tabak çeşitleri, mikser, kesme ve doğrama tahtaları, havan, elek, merdane, tepsi çeşitleri vb.)
– Fırın, gazlı ve elektrikli ocak, ızgara, fritöz, mikser, davlumbaz, mutfak robotu, mutfak terazisi vb.
– İş önlüğü, kep, eldiven, temizlik bezleri, peçete, sıvı sabun, vb. Gereçler ( Malzemeler):
– Her türlü yemek malzemeleri (baharatlar, et çeşitleri, balık çeşitleri, deniz ürünleri, konserve ürünleri, kuru baklagiller, makarnalar, meyveler, sebzeler, yumurta, yağ çeşitleri, tatlandırıcı aromalar, salçalar vb.)

Mesleğin Gerektirdiği Özellikler
Sıcak Mutfak Aşçısı olmak isteyenlerin;
– Yiyecek hazırlama konularına ilgi duyan,
– Hijyene önem veren,
– Kişisel temizliğine, çalışma ortamının temizliğine ve kullanılan araç ve malzemelerin temizliğine önem veren,
– Tat ve koku alma duyuları ve görsel yeteneği gelişmiş olan,
– Yaratıcı, el becerisi gelişmiş, hızlı ve çabuk hareket eden,
– İş disiplinine sahip, iş güvenliğine ve kaliteye önem veren,
– Dikkatli, sabırlı, ekip çalışmasına yatkın,
– Sorumluluk duygusuna sahip, insan sağlığına dikkat eden kimseler olmaları gerekir.

Çalışma Koşulları ve Ortamı
Sıcak Mutfak Aşçıları mutfaklarda görev yaparlar. Çalışma ortamı sıcak ve nemlidir. İş başında aşçılık mesleğinin gerektirdiği özel kıyafetler giyerler. Aşçılar birinci derecede malzeme ve aletlerle ilgilenirler. Zaman zaman işverenle, aşçıbaşı veya aşçı yamakları ve müşterilerle ile iletişim kurarlar.

Çalışırken dikkatli davranmazlarsa yanma, kesik gibi tehlikelerle karşılaşabilirler. İş genellikle gündüz yapılır ama günlük yemek listesinin hazırlanması ve gerekli planlamanın yapılması gece çalışmayı da gerektirebilir. Turizm bölgelerinde çalışanlar için mevsimlik çalışma söz konusu olabilir.

Eğitim Süresi ve İçeriği
Halk eğitim merkezlerinde “Yiyecek İçecek Hizmetleri” alanında teorik ve uygulamalı olmak üzere toplam 1840/1136 saat süreli eğitim programı uygulanmaktadır.

Çalışma Alanları ve İş Bulma İmkanları
Günümüzde Sıcak Mutfak Aşçıları çok değişik kuruluşların mutfaklarında çalışmaktadırlar. Bunlar sınıflandırılacak olursa;
– Okul mutfakları,
– Hastane mutfakları,
– Fabrika mutfakları,
– Ordu mutfakları,
– İşyeri mutfakları,
– Yemek fabrikası mutfakları,
– Konaklama işletmelerinin mutfakları,
– Restoran mutfakları,
– Ulaşım Araçları mutfakları.
Ayrıca Sıcak Mutfak Aşçılığı kendi işini kurmaya elverişli bir meslektir. Kendilerine ait yiyecek-içecek satan işyeri açarak çalışabilirler.

İnsanların beslenme gereksinimleri devam ettiği sürece gelecekte de önemi giderek artacak gibi görünmektedir. Meslekte iş bulma oranı yüksek olup; işsizlik probleminin yaşanma ihtimali düşüktür.

Eğitim Süresince ve Eğitim Sonrası Kazanç
Eğitim Süresince

Eğitim Sonrası
Kazanç, işletmenin büyüklüğüne, kişinin tecrübe ve niteliğine göre farklılıklar göstermektedir. Asgari ücret ile asgari ücretin 4 katına kadar aylık ücret alınabilmektedir.

Aşçıbaşılıkta ise ücretler çok yüksek miktarlarda olabilmektedir. Yabancı dil bilen ve tecrübe sahibi olan aşçılar çok yüksek rakamlarla büyük otellerde ve turizm bölgelerindeki tesislerde çalışabilmektedir.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.